Публикация

Експерти обсъждат ограничаване на рекламите на детски храни

Мерките за борба със затлъстяването, гласувани от Европейския парламент, ще бъдат обсъдени с експерти от Министерството на здравеопазването...


Експерти от Националния център по опазване на общественото здраве обсъждат мерки за ограничаване на рекламите на храни за деца, съдържащи големи количества мазнини и захар. Предстои да бъдат обсъдени всички препоръки на Европейския парламент за борба със затлъстяването, приети на 24 септември.

Това заяви пред health.bg доц. Стефка Петрова, ръководител на направление „Храни и хранене” в Националния център по опазване на общественото здраве

Нealth.bg припомня, освен ограничаване на рекламите на някои храни за деца, евродепутатите препоръчаха намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците, ангажиране на производителите на храни с подобряването на техния състав, посочването на пълна информация за съдържанието и енергийната стойност на продуктите върху етикетите.

„Не мога да кажа дали у нас може да се намали ДДС върху плодовете и зеленчуците. Мерките, гласувани от Европейския парламент не са задължителни, те имат препоръчителен характер. Предстои те да бъдат обсъдени с експерти от Министерството на здравеопазването.” – коментира доц. Стефка Петрова.

По данни на Световната здравна организация над 50 на сто от пълнолетното население в Европа страда от наднормено тегло или затлъстяване. Над 22 милиона деца в европейските страни страдат от наднормено тегло, а други 5 милиона – от затлъстяване.


Коментари