Публикация

КНСБ: За болниците са нужни поне още 15 млн. лв. заради поскъпването на газа

Повишените разходи за отопление ще доведат до увеличаване на издръжката на един болен. Това трябва да се калкулира в цените на клиничните пътеки...


Ако увеличението на цените на природния газ доведе до 10-процентно поскъпване на топлоенергията, на болниците ще са необходими около 15 милиона компенсации, за могат да покрият разходите си.

Това заяви пред health.bg д-р Иван Кокалов, заместник-председател на КНСБ и председател на Медицинската федерация към синдиката, във връзка с 24-процентното покачване на цената на природния газ от 1 октомври.

По думите му, тъй като очакванията са поскъпването на топлоенергията да бъде над 12 на сто, на болничните заведение ще са необходими повече от 15 млн. лв. допълнителни средства.

„Повишените разходи за отопление ще доведат до увеличаване на издръжката на един болен. Това трябва да се калкулира в цените на клиничните пътеки.” – поясни д-р Кокалов.

Той допълни, че скокът в цената на газа ще прибави още 3 процента към инфлацията до края на годината.

Днес председателят на КНСБ д-р Желязко Христов е изпратил писмо до вицепремиера Емел Етем, с искане да бъде свикано специално заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се обсъдят механизми за компенсиране на поскъпването на топлинната енергия.


Коментари