Публикация

Над 1000 стоматолози преглеждат безплатно през месеца на оралното здраве


Над 1000 стоматолози в цялата страна ще преглеждат безплатно до края на месеца, като ще дават и безплатни съвети за лечение и поддържане на устната хигиена.
Октомври е обявен за месец на оралното здраве от Българския зъболекарски съюз с подкрепата на “Колгейт”.

През тази година в безплатните прегледи ще бъдат обхванати не само децата, но и възрастните.

“У нас възрастните са неглижирани по отношение на пакета от задължителното здравно осигуряване. Затова решихме те да бъдат включени в кампанията. Профилактиката е приоритет за Българския зъболекарски съюз. Тя може да спести 80 на сто от заболяванията на зъбите.” - коментира д-р Николай Шарков, председател на БЗС.

Според мащабно проучване, което ще приключи в края на 2009 г., българите между 30- и 40-годишна възраст имат средно по 17 болни зъба. Към момента няма обобщени данни колко от тях са извадени. По отношение на денталното здраве България е с най-лоши показатели в Европейския съюз заедно с Румъния.

Според специалистите, основната причина за това е ниската здравна култура.

В страната ни е с изключително лоши показатели и в детската възраст, където здравният пакет дава значително повече възможности за лечение. Между 5- и 6-годишна възраст българчетата имат 5-6 болни зъба, а 12-годишните – по 3 постоянни зъба с кариеси.

В Скандинавските страни при 12-годишните болните зъби са под 0,3.
У нас децата обикновено отиват в зъболекарските кабинети, когато вече са настъпили усложненията от кариесите. Затова на 18 години вече са изгубили по 1 или повече зъби.

Ако родителите не контролират устната хигиена на децата и не ги водят редовно на преглед, стоматолозите няма да могат да променят негативните показатели, категорични са специалистите. Важен е и хранителният режим в детската възраст, когато трябва да се приемат повече млечни продукти и яйца.

У нас има достатъчно подготвени специалисти – на 150 деца се пада 1 стоматолог с оборудван кабинет, което е повече от средните показатели за ЕС.

Списъкът на стоматолозите, които ще преглеждат безплатно през месеца на оралното здраве, ще бъде обявен още днес на сайта на БЗС - www.bzs.bg
При прегледите пациентите ще получават безплатни мостри от “Колгейт”.


Коментари