Публикация

Д-р Т. Вълчева: Възможни са съкращения на лекари

Предстои тежка зима за здравеопазването, ако не се осигури допълнително финансиране заради инфлацията и поскъпването на топлоенергията...


Предстои тежка зима за здравеопазването, ако не се осигури допълнително финансиране заради инфлацията и поскъпването на топлоенергията.
При недостиг на средства може да последват съкращения в болниците.

Това прогнозира пред health.bg д-р Теодора Вълчева, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа”.

„В много лечебни заведения има негласни индикации, че може да се стигне до съкращения, които ще засегнат лекарите, защото сестрите отдавна са по-малко от необходимото. Това ще предизвика големи сътресения в здравеопазването.” – коментира д-р Вълчева.

Според нея, 10-процентното увеличение на цените на медицинските и денталните дейности от 1 октомври ще има положителен ефект върху финансовото състояние на здравните заведения и ако банковата система устои на негативните процеси, сътресенията в здравния сектор може да бъдат избегнати.

„Засега нямаме готовност за протести на национално ниво, защото все пак бяха договорени по-високи нива на минималните заплати. Но заплащанията, които подписахме през юни, вече олекват и ако се стигне до съкращения, всички ще излезем на площадите. Много е крехко равновесието.” – заяви д-р Вълчева.


Коментари