Публикация

Д-р Н. Шарков: Бюджетът за зъболечение трябва да е 750 млн. лв.

Профилактиката трябва да бъде държавна политика и да се финансира от държавата, а функцията на НЗОК е да плаща за конкретните дейности...


Профилактиката трябва да бъде държавна политика и да се финансира от държавата, а функцията на Националната здравноосигурителна каса е да плаща за конкретните дейности, извършвани от стоматолозите.
За да се осигурят у нас адекватни грижи за оралното здраве, общото финансиране за денталните дейности трябва да бъде около 750 милиона лева.

Такава позиция изрази пред health.bg председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

„Смятаме, че задължителното здравно осигуряване трябва да поеме протезите на възрастните хора . У нас те са около 2.5 милиона души, като над две трети от тях се нуждаят от протези.
Това е важно, защото ако проблемът им не бъде компенсиран, се стига до инвалидизация. На първо място, защото не могат да се хранят. Освен това, не могат да говорят нормално, да се усмихват.” – коментира д-р Шарков.

По думите му, решението на НЗОК да увеличи стойностите на денталните и медицинските дейности е положителна стъпка, за която е настоявал Българският зъболекарски съюз.

Според него, на сегашния етап касата не може да поеме ортодонтското лечение при децата с неправилно разположение на зъбите.

„В другите европейски държави ортодонтското лечение също не се поема от задължителното осигуряване. Изключение са скандинавските страни. В Дания при 20 на сто от децата то се поема от здравноосигурителната система, но има много дълга листа на чакащите.” – поясни д-р Шарков.


Коментари