Публикация

Проф. И. Коцев: Ракът на стомашно-чревния тракт - водеща причина за смъртност

Карциномът на дебелото черво вече е на трето място след този на гърдата и на репродуктивните органи...


Това прогнозира ръководителят на клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Св. Марина” д-р Искрен Коцев по време на националната конференция “Актуална гастроентерология”, която се провежда от 3 до 5 октомври в Златни пясъци.
В нея участват над 300 специалисти от цялата страна, както и гост-лекторите проф. Матиас Льор от Германия и проф. Боян Христофоров от Франция.

„Тъй като тенденцията е сърдечно-съдовите заболявания да отстъпят заради заострянето на общественото внимание върху проблема, на първо място по смъртност съвсем скоро ще се нареди рака на стомашно-чревния тракт.“ – поясни проф. Коцев.

По думите му, данните за Варна показват, че карциномът на дебелото черво вече е на трето място след този на гърдата и на репродуктивните органи. Във връзка с това варненските специалисти настояват за по-модерна ехографска и ендоскопска апаратура, като оптималният вариант е да се закупи ехоендоскоп, чиято пазарна цена е 100 000 евро.

Ежегодно в клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Света Марина“ се диагностицират по 250 души с чернодробна цироза. Най-много са заболелите в трудоспособна възраст, около 40-те.
„Това е така, защото всички чернодробни заболявания, както и хепатитите завършват с цироза.” – поясни проф. Коцев

Специалистите обясняват увеличената заболеваемост с нерационалното хранене, химизацията на организма и засилването на автоимунните процеси, както и употребата на алкохол.

По думите на проф. Коцев, който иска здрав черен дроб, трябва да наблегне на кафето и да забрави за алкохола.

Статистиката сочи, че цироза развиват и млади хора, дори деца. При тях тя е следствие от заразяване с хепатит при раждането или на вродено заболяване.

Коментари