Публикация

Доц. Н. Кръстева: Дългото обучение и ниските заплати водят до отлива на сестри

Ниското заплащане и въвеждането на четиригодишно обучение на медицинските сестри са основните причини за отлива от професията и в развитите европейски страни.


Ниското заплащане и въвеждането на четиригодишно обучение на медицинските сестри са основните причини за отлива от професията, но това е проблем и на развитите европейски страни.

Такава позиция изрази доц. Недялка Кръстева, президент на Европейската федерация на обучаващите медицински сестри.

Тя напомни, че преди десетина години в България е имало около 70 000 медицински сестри, а в момента те са едва 29 000. В европейските клиники една сестра се грижи за двама болни, а в България – за 20 болни.

Проблемите на сестринството ще бъдат дискутирани на Седмата европейска конференция на обучаващите медицински сестри „Сестринството в движение”, която ще се проведе от 8 до 10 октомври в Пловдив.
Във форума ще участват 160 делегати от 32 страни от Европа, САЩ, Южна Америка и Африка, както и представители на Световната здравна организация и международни сестрински съюзи.

„Дефицитът на медицински сестри е сред основните проблеми, чието решаване ще търсим на конференцията.” – поясни доц. Кръстева.
По време на форума ще се коментират и съвременното обучение, динамиката на сестринското образование и синхронизирането му във всички европейски държави.

"Въпросът за сестринското обучение ще продължи да се дискутира и на специалната кръгла маса на 10 октомври, в която ще вземат участие представители на всички ангажирани с проблема институции. Становището, около което се обединим, ще изпратим в Европейската комисия по образование.” – допълни председателката на Европейската федерация на обучаващите медицински сестри .

Доц. Кръстева е и директор на Медицинския колеж в Пловдив, който е домакин на конференцията. Форумът ще се проведе под патронажа на кмета на Пловдив Славчо Атанасов и ректора на Медицинския университет проф. Георги Паскалев.


Коментари