Публикация

Общопрактикуващите лекари в Бургас са в стачна готовност

Oбщопрактикуващите лекари в Бургас са в стачна готовност заради неизпълнените им искания за премахването на 24-часовото разположение и увеличаване на бюджета за доболничната помощ от 120 на 320 млн. лв...


Това съобщи д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в областния град.

Недоволство сред съсловието предизвика и приетата от правителството Национална здравна стратегия за 2008-2013 г., с която се въвежда лимит за броя на пациентите в листите на общопрактикуващите лекари и изискване за минимално времетраене на лекарския преглед.

По думите на д-р Желязков, администрацията не трябва да се намесва в лечебния процес – ако остане изискването за минимално времетраене на прегледите, много пациенти ще бъдат принудени да чакат с дни пред кабинетите.

„Общопрактикуващите лекари са изчислили, че при 6-часов работен ден, ако се въведе задължителен 20-минутен преглед, ще могат да бъдат обслужени едва 18 души. Това ще ограничи правото на достъп до медицинска помощ на пациентите.” – коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас.

Според него, негативният ефект от подобни промени ще се усети най-вече при извънредни случаи като грипната епидемия през зимата, когато през кабинетите на личните лекари преминават по 20-30 души.

Друго недомислие в здравната стратегия според бургаските лекари е въвеждането на горна граница за броя на пациентите.

„Това ще ограничи правото на хората да си избират личен лекар.” - заяви д-р Желязков.

Той изрази надежда предвидените общи правила да не се превърнат в нормативи, без да се потърси мнението на бранша.

В Бургас новата здравна стратегия още не е обсъждана официално, тъй като не се очаква промените да влязат в сила до края на годината.


Коментари