Публикация

Д-р Р. Тодорова: Имаме нужда от лекарите, но нека БЛС спазва процедурите

Българският лекарски съюз трябва да изпрати протокол от редовно проведено заседание на управителния си съвет, в който да посочи 7 представители...


Ако Българският лекарски съюз изпрати легитимно избрани свои представители на преговорите по Националния рамков договор, все още има време да се дискутира текстът на договора. Преговори по финансовата рамка вече не може да има, защото да края на октомври бюджетът на НЗОК трябва да влезе в парламента.

Това заяви днес пред журналисти директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.

„За да водим преговори по Националния рамковия договор, Българският лекарски съюз трябва да ни изпрати протокол от редовно проведено заседание на управителния си съвет, в който да се посочат 7 представители на съсловната организация, които да я представляват. Досега това не е направено.” – коментира председателят на управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов.

Според изискванията на Закона за здравното осигуряване в преговорите по рамковия договор трябва да участват 10 представители на касата и 10 на съсловните организации – 7 от Българския лекарски съюз и 3 от Българския зъболекарски съюз.

„Нуждаем се от подкрепата на лекарите, защото в обществото ние сме чиновници. Ще бъдем много по-убедителни, ако до нас стоят лекари.” – подчерта д-р Румяна Тодорова.

Тя допълни, че преговори се водят непрекъснато на широка основа, но на експертно ниво не могат да се вземат решения.

Според ръководството на касата, все още има време до края на годината да се преговаря със съсловните организации по текста на рамковия договор. Финансовата рамка обаче не може да бъде преразглеждана, тъй като бюджетът на касата, който беше гласуван на 3 октомври, трябва да бъде представен от министъра на здравеопазването в Министерския съвет и да влезе в парламента до края на октомври.

„Някои казват – вие водите преговорите, а ако някой оспори рамковия договор в съда, друг ще е отговорен за това. Не е така, ние носим колективна отговорност.” – поясни д-р Райнов.


Коментари