Публикация

Край Варна делфини ще помагат в лечението на деца с увреждания

Руски учени планират да построят край Врана санаториум, в който деца с увреждания на опорно-двигателния апарат ще се лекуват чрез процедури с участието на делфини и коне...


Руски учени планират да построят край Врана санаториум, в който деца с увреждания на опорно-двигателния апарат ще се лекуват чрез процедури с участието на делфини и коне.
Подготвителните дейности ще отнемат около година, след което ще започне изграждането на лечебното заведение.

Това съобщи председателката на Международната академия „Лечение без лекарства“ академик Тамара Ланская, която бе на посещение във Варна.

Освен терапия с делфини и коне, в санаториума ще се прилага лечение с масажи и различни водни процедури,
В момента усилията на учените са насочени към конструирането на колички, които едновременно да гарантират сигурността на децата в морето и да им дадат възможност да се чувстват свободни, когато са във водата.

Предвижда се в комплекса да бъде изградено училище, където ще се провежда чуждоезиково и компютърно обучение. Според специалистите, това ще помогне на децата да развият комуникативните си умения.

Курсът на лечение ще продължава от 6 до 12 месеца.

Към проекта вече има заявен интерес от родители на деца с увреждания от различни европейски страни. Те настояват към санаториума да се изгради хотелска част, където да прекарват летните си отпуски и същевременно да са близо до децата си.

Предвижда се в комплекса да бъдат инвестирани около 3 млн. евро.


Коментари