Публикация

Д-р А.Дакова: При симптоми на гъбно отравяне да се поеме медицински въглен

Ако след консумация на гъби се появят главоболие, световъртеж, отпадналост, повръщане и диария, до пристигането на лекарски екип пострадалият трябва да изпие поне литър вода с медицински въглен...


Ако след консумация на гъби се появят симптоми на отравяне – главоболие, световъртеж, отпадналост, повръщане и диария, до пристигането на лекарски екип пострадалият трябва да изпие поне литър вода с медицински въглен.

Това съветва д-р Анелия Дакова, началник на отделението по токсикология на плевенската многопрофилна болница.

„Важно е да се търси лекарска помощ, а не да се провежда самолечение.” – предупреждава д-р Дакова.

Докато бъде оказана медицинска помощ, е добре да се приемат топли отвари от лайка. В случай, че има повръщане, трябва да се поеме вода със сол, за да не се обезводни напълно организмът.

Особено опасни са отравянията с фалоидните гъби – зелената, бялата и жълта мухоморка, при които симптомите се проявяват след 8 до 30 часа, когато отровата вече е нанесла поражения на черния дроб, бъбреците и централната нервна система.

В такива случаи приемането на медицински въглен няма ефект. Лечението се провежда специализираните отделения по токсикология, но независимо от медицинските грижи над 80 на сто от случаите завършват със смърт.
Ако пациентът оздравее, винаги има и усложнения на черния дроб, като хроничен хепатит и цироза.

Важно е да се знае, че термичната обработка не намалява токсичността на зелената и жълтата мухоморка. отровната млечница, бясната и дяволската гъба.

Отровните мухоморки не променят цвета си при механично или термично въздействие, поясни д-р Дакова.


Коментари