Публикация

Д-р Й. Мирчев: При опасност от варицела трябва да се засили имунната защита

При зачестилите случаи на варицела приемането на препарати, укрепващи организма срещу вирусни инфекции, има положителен ефект...


При зачестилите случаи на варицела приемането на препарати, укрепващи организма срещу вирусни инфекции, има положителен ефект. Заразяването не винаги може да бъде избегнато, но заболяването протича значително по-леко, ако имунната защита на организма е подсилена.

Това заяви пред health.bg педиатърът д-р Йордан Мирчев.

Добре е имуностимулиращи средства да приемат всички, които са контактували с болен от варицела, тъй като заболяването и силно заразно. Медикаменти, укрепващи организма срещу вируси, могат да се приемат дори ако вече е настъпила инфекция.

При варицела не трябва да се приемат прекалено много белтъчни храни, допълни д-р Мирчев.

По данни на Министерството на здравеопазването случаите на варицела са се увеличили повече от два пъти – през изминалата седмица те са били 246, а в предишната – 103.

Инкубационният период е около три седмици.
Заболяването обикновено започва само с температура, без обрив. Често обривът се появява първо по окосмената част на главата под формата на червени петна, които по-късно образуват мехурчета с бистра течност. Ако бъдат разчесани, спукани и замърсени, обривите допълнително се инфектират бактериално, което усложнява състоянието и налага прием на антибиотици.
Затова е Обривът не трябва да се разчесва. За да се облекчи сърбежът, може да се използва камфоров спирт.

Тъй като срещу варицела няма ваксинация, избягването на контакт с болни и общото укрепване на имунната защита са единствените мерки, които могат да се предприемат, за да се избегне заразяването или поне да се облекчат последиците от него.


Коментари