Публикация

БЛС-Пловдив: Времето за преговори по рамковия договор изтече

Вече са пропуснати всички срокове за преговори между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за нов рамков договор. Най-вероятно и през тази година няма да бъде подписан...


Вече са пропуснати всички срокове за преговори между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за нов рамков договор. Най-вероятно и през тази година няма да бъде подписан национален рамков договор.

Това заяви д-р Георги Сакакушев, председател на Районната лекарска колегия в Пловдив.

„Здравната каса си прави собствени сметки и споразумения. До 30 октомври бюджетът трябва да бъде дефиниран, а на практика няма нищо.” – коментира д-р Сакакушев.

Председателят на пловдивската колегия припомни, че проектобюджетът на Българския лекарски съюз е за 2 800 млрд. лева, като прогнозира, че той едва ли ще бъде приет.

Д-р Сакакушев определи 10-процентното увеличение на цените на медицинските и денталните дейности от 1 октомври като смехотворно.

„Инфлацията от 2006 г. е 27 процента. Оттогава са и цените на клиничните пътеки, защото няма нов договор. Това означава, че има 17 на сто недофинсиране.” – поясни той..

От районната колегия допълниха, че ако нещата не се променят, лекарската колегия ще помисли за по-радикални мерки.


Коментари