Публикация

Д-р А. Кехайов: Медицитe ще стачкуват, ако не се подпише рамков договор

Медицинската общност в България ще организира национална стачка, ако до края на годината не бъде подписан нов Национален рамков договор, заяви председателят на БЛС д.р Андрей Кехайов,,,


Медицинската общност в България ще организира национална стачка, ако до края на годината не бъде подписан нов Национален рамков договор.

Това заяви в Плевен председателят на Български лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.Той бе гост на отчетно-изборното събрание на регионалната лекарска колегия, което се проведе на 7 октомври.
С мнозинство от 67 гласа плевенските медици преизбраха досегашния си лидер д-р Венцислав Грозев.

Д-р Кехайов коментира, че все още има време, при добро желание за реален диалог, да се седне на масата за преговори.

„Всички институции в страната трябва да си изяснят и да поемат отговорността при неподписване на рамков договор и виновната страна да бъде санкционирана.” – допълни председателят на БЛС

Според него, ако до края на годината не бъде подписан нов рамков договор, в стачните действие ще се включат всички медицински организации у нас – на лекарите, сестрите, фармацевтите, както и пациентски организации.

„В момента лекарските искания са насочени към това да се променят параметрите на договора в полза на пациентите, а касата, която представлява здравноосигурените лица, не желае да преговаря.” – каза още председателят на БЛС.

По думите му, здравеопазването в България е в абсолютна криза и „през последните три години върви само назад, а тройната коалиция няма ясна визия как да промени нещата”.

„ В момента в страната се отделят само 150 евро на глава от населението за здравеопазване, докато в останалите страни от ЕС на глава от населението за медицински услуги се дават 1500 евро.” – допълни д-р Кехайов.

В условията на демографски срив, отрицателен прираст и ниска средна продължителност на живота – около 69 години, днес повече от всякога е необходимо подписването на рамков договор с променени параметри, добави д-р Кехайов.


Коментари