Публикация

Спешната помощ получи 55 нови линейки

От днес 28-те центъра за спешна медицинска помощ в страната разполагат с 55 нови линейки.
Те са оборудвани в съответствие с европейските стандарти за медицински автомобили...


От днес 28-те центъра за спешна медицинска помощ в страната разполагат с 55 нови линейки.
Те са оборудвани в съответствие с изискванията за добра медицинска практика и отговарят на европейските стандарти за медицински автомобили, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Линейките разполагат с вакуумна и кислородна инсталация, функционални носилки, включително за пациенти с травми на гръбначния стълб, климатизирана санитарна част. Снабдени са и с допълнително оборудване, включващо електрокардиограф, дефибрилатор, инфузионни помпи за спринцовки, мобилен респиратор и спешна чанта.

Медицинските автомобили са осигурени от Министерството на здравеопазването по заемно споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие.

До 15 октомври общият брой на доставените линейки по споразумението ще достигне 104, като 40 от тях са с висока проходимост, обяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който днес връчи ключовете на линейките на директорите на спешните центрове.
Това стана на официално тържество пред храм-паметника „Ал. Невски”.

Министър Желев благодари на медицинските екипи за тяхната всеотдайна работа в името на спасяването на човешкия живот.

С новите 104 реанимобила се обновяват 25 процента от използваемия автомобилен парк на спешната медицинска помощ в страната.
До края на годината Министерството на здравеопазването ще закупи още 150 реанимобила с 15 милиона лева от бюджетния излишък.
Така до средата на 2009 г. целият автопарк на спешната помощ ще бъде подновен, заяви министърът на здравеопазването.


Коментари