Публикация

Водещи неврохирурзи обсъждат съвременни модели на лечение в Ст. Загора

На конференцията беше представен нов модел на невронавигация, с който разполагат само 20 клиники в света...


Съвременните постижения при лечението на черепномозъчни и гръбначномозъчни травми, както и иновации в невронавигацията и невроендоскопията се дискутират на провеждащата се от 9 до 11 октомври в Стара Загора национална конференция по неврохирургия.

Това съобщи пред health.bg д-р Славомир Кондов, началник на отделението по неврохирургия в болница „Токуда”, делегат на форума.

На конференцията беше представен нов модел на невронавигация, при който се използва ултразвукова технология. Той се прилага в „Токуда” от средата на септември, като за 2 седмици новият модел е приложен върху 20 пациенти, предимно с мозъчни тумори.

Основното предимство на новата апаратура е избягването на субективната оценка от страна на хирурга при определянето на границите на болестно изменените тъкани в мозъка. Апаратът точно локализира разположението и дълбочината тумори и други изменения. По този начин намалява опасността от увреждане на здрава тъкан по време на операцията.

За първи път подобна технология е приложена през 2002 г. в Норвегия, а в момента с нея разполагат 20 клиники в света.
През 2002 г. откритието печели наградата на ЕС за най-добра информационна технология в медицината.

В националната конференция, чийто домакин е Тракийският университет, участват около 100 специалисти. Паралелно с нея се провежда сателитен форум на медицинските сестри в неврохирургичните отделения.


Коментари