Публикация

Д-р К.Хасуми: Тайната на японското дълголетие е в профилактиката

Японската медицина е на много високо технологично равнище, но не това е основната причина за доброто ниво на общественото здравеопазване в страната...


Японската медицина е на много високо технологично равнище, но не това е основната причина за доброто ниво на общественото здравеопазване в страната.

Това заяви пред health.bg д-р Кеничиро Хасуми, основател на едноименна японско-българска фондация, която се занимава с изследвания в областта на медицината и социалната сфера.

Според д-р Хасуми високата продължителност на живота на японците се дължи основно на сравнително евтини и масово разпространени, но много ефикасни методи за превенция и профилактика на заболяванията.

„Въпросът не е толкова в парите и технологиите, а по-скоро в организацията и личната и обществена отговорност за системно проследяване на здравословните параметри ” – заяви д-р Хасуми.

Той беше в България за участие в организираната от неговата фондация и Министерството и труда и социалната политика среща в Пловдив на тема „Възрастните хора – живот с бъдеще”.

Председателят на настоятелството на Международната изследователска фондация "Хасуми-България" проф. Иван Черноземски заяви, че в България вече се търсият комплексни решения за всички проблеми на възрастните хора -здравни, психологически, социални и икономически. Според проф. Черноземски е много важно, че държавата в лицето на Министерството на труда и социалната политика е показала заинтересованост не само към оцеляването, но и към качеството на живота на хората от третата възраст.


Коментари