Публикация

БЛС: Ако у нас бият лекарите, не може да има качествено здравеопазване

Тази сутрин жестоко беше пребит директорът на ботевградската болница, преди месец жертва на побой стана лекар от кюстендилската МБАЛ...


„Без да се защити сигурността на лекарите, не може да има качествено здравеопазване. Днешният побой над директора на ботевградската болница е недопустим вандалски акт.”

Това заяви пред health.bg председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Тази сутрин директорът на общинската болница в Ботевград д-р Филип Филев е приет в реанимацията на УМБАЛ "Царица Йоанна" с множество фрактури и наранявания, след като е бил жестоко пребит. Инцидентът е станал около 7,50 часа в двора на болницата.

„МВР и всички други органи, натоварени да следят за сигурността в страната, трябва да си свършат работата, за да имат лекарите нормални условия за работа.” – коментира д-р Кехайов.

Health.bg припомня, на 6 септември подобен случай имаше в кюстендилската МБАЛ "Доктор Никола Василев", където д-р Здравко Георгиев беше нападнат от двама мъже в коридора на хирургичното отделение. В резултат на побоя той получи сътресениe на мозъка, фрактура на носа, отоци по лицето и множество кръвонасядания по цялото тяло. Заедно с него пострадаха медицинска сестра, санитарка и лежащо болен, които се опитаха да го защитят.

„Управителният съвет на БЛС изразява своето дълбоко възмущение от поредния вандалски акт, в нарушение на всички закони и човешки права. Случващото се е в резултат и на провежданите системно опити да се дискредитират българските лекари.” – се казва в официално обръщение на съсловната организация.

В случая с д-р Филев е възможно побоят да е предизвикан от опита му да предотврати възможността ботевградската болница да бъде приватизирана „под масата”, коментираха от БЛС. Преди месец той алармира, че се подготвя схема лечебното заведение да бъде обявено в несъстоятелност, за да се продаде на безценица.


Коментари