Публикация

Експерти: Възрастните хора да се ваксинират срещу грип

За да се предпазят от усложненията от грипа, хората над 65 години би трябвало да си поставят противогрипна и антипневмококова ваксина.
Това препоръча доц. Мира Кожухарова...


За да се предпазят от усложненията от грипа, хората над 65 години би трябвало да си поставят противогрипна и антипневмококова ваксина.
Това препоръча доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Антипневмококовата ваксина се поставя на всеки 5 години, за разлика от противогрипната, която трябва да се приема всеки сезон.
Комбинираната имунизация е препоръчителна, тъй като пневмониите са най-често усложнения от грип.

Световната статистика показва, че 57 на сто от смъртните случаи от пневмонии са при хора над 70 год.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков съобщи, че МЗ е закупило 25 хил.противогрипни ваксини, които до края на ноември ще бъдат поставени безплатно както на хората в социалните домове, така и на екипите на Спешната помощ.

„У нас хората на възраст над 65 години са около 1 милион и 300 хиляди души. Според насоките на Световната здравна организация да 2010 г. имунизационните кампании да обхванат 75 на сто от възрастните хора, у нас трябва да се ваксинират над 992 хиляди души.” – допълни доц. Кожухарова.

През миналия сезон в страната са внесени около 175 хиляди дози ваксина. У нас едва 4.5 на сто от населението се ваксинира срещу грип.


Коментари