Публикация

Доц. Т. Кантарджиев: Грипът често се предава чрез замърсени повърхности

Способността на грипния вирус да остава жизнеспособен върху различни повърхности изисква повишено внимание към хигиената на ръцете, особено при пътувания с масовия транспорт...


Грипът се предава не само чрез близък контакт с носител на вируса, но и при допир до заразени повърхности, предупреждава доц. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.

Способността на грипния вирус да остава жизнеспособен върху различни повърхности изисква повишено внимание към хигиената на ръцете, особено при пътувания с масовия транспорт и престой на оживени обществени места.

„При пътуване в градския транспорт е добре да има отворени прозорци, когато времето позволява това. Проветряването значително намалява риска от пренасяне на зарази.” – коментира доц. Кантарджиев пред health.bg.
За да се намали рискът от въздушно-капкови инфекции, се препоръчва също да се проветряват офисите и жилищните помещения.

„Ваксинирането силно ограничава риска от заразяване с грип. Дори да настъпи инфекция, тя преминава значително по-леко и без усложнения. Освен това, всеки трябва да има в дома си противовирусен препарат, който при настъпване на епидемия може да се приема, както с превантивна цел, така и за лечение на грипа. Например, „Римантадин” – приемат се по две таблетки три пъти дневно.” – препоръчва доц. Кантарджиев.


Коментари