Публикация

Бездетните двойки във Варна ще могат да избират ин витро център

Двойките, отговарящи на приетите от Общинския съвет критерии, вече могат да подават документи за включване в програмата ин витро...


Бездетните двойки, които бъдат финансирани за ин витро процедури от община Варна, сами ще си избират в кой от трите медицински центъра в града да се лекуват.

Това реши комисията по здравеопазване към местния общински съвет.
По този начин резултатите от проведения през септември конкурс по Закона за обществените поръчки, който бе спечелен от клиника „Олимед“, стават невалидни.

Health.bg припомня, за програмата кандидатстваха още два центъра, които отпаднаха от конкурса по процедурни причини – клиниката на варненския „Майчин дом” и тази на проф.Иван Козовски. Беше съобщено, че „Майчин дом” все още е без утвърдена акредитация за ин витро, а центърът на проф. Козовски не участва в оценяването по „технически причини”.

Общинските съветници от здравната комисия изразиха недоволство от провеждането на подобен конкурс, като изтъкнаха, че то е в противоречие с гласуваното от Общинския съвет решение бездетните двойки сами да си избират клиника.

Двойките, отговарящи на приетите от Общинския съвет критерии, вече могат да подават документи за програмата ин витро.
През ноември ще бъдат обявени 50-те двойки, които ще получат финансиране от 5000 лева за процедурата.

По данни на трите ин витро клиники в града, в момента с готови документи за кандидатстване по общинската програма са над 150 двойки.


Коментари