Публикация

Криза за лекари и медицински сестри в Бургас

Лекари и медицински сестри напускат масово отделенията по хирургия, реанимация и анестезиология на МБАЛ-Бургас...


Лекари и медицински сестри напускат масово отделенията по хирургия, реанимация и анестезиология на бургаската МБАЛ. Процесът е започнал в началото на годината, но към момента екипите в трите отделения доближават критичния минимум.

Д-р Георги Матев, завеждащ реанимацията на лечебното заведение, съобщи, че специалистите в отделението от 12 са станали 7, като още трима лекари са си подали оставките.

Критичен е отливът на медицински кадри в двете хирургически отделения. В Първа хирургия в началото на годината са работили 13 лекари, а сега те са 10. Медицинските сестри са 14, като според щатната таблица те трябва да бъдат 24. Желаещи да заемат освободените щатни места за лекари и медицински сестри няма.

Според д-р Матев, основните причини за отлива на специалисти са неадекватното заплащане и лошите условия на труд. Той уточни, че лекар от неговия екип с 10-15-годишен стаж получава до 600 лв. заплата, като извънредният труд не се заплаща.

Д-р Георги Матев бе категоричен, че ако не се предприемат адекватни мерки, кризата в спешната и интензивната медицинска помощ ще се задълбочава.


Коментари