Публикация

Д-р Семерджиев: Разликата между здравно осигуряване и застраховане е огромна

Намерението на управляващата коалиция да приеме до Нова година законите за промяна в здравната система е похвално, но не е съвсем реалистично...


Намерението на управляващата коалиция да приеме до Нова година законите за промяна в здравната система е похвално, но не е съвсем реалистично.

Това заяви в предаването „Говорим за здраве” на „Хелт медия” по ТВ „Европа” д-р Илко Семерджиев, изпълнителен директор на „ДОМ-Здраве” и управител на Международния институт за здравеопазване и здравно осигуряване.

Все още няма яснота точно кой модел за демонополизация на НЗОК ще бъде приет, а спорът дали частните фондове ще бъдат осигурители или застрахователи съвсем не е лингвистичен, коментира д-р Семерджиев.

По думите му, разликата между застраховане и осигуряване е огромна.
В единия случай застрахователят възстановява разходи за лечение, след като пациентът е заплатил на болницата, докато здравното осигуряване доставя услугата.

Д-р Семерджиев подчерта, че здравният осигурител по начало е заинтересован хората по-малко да боледуват и се грижи за това, докато застрахователят няма този ангажимент.

Държавата е длъжна да информира гражданите какво предстои в областта на здравеопазването, категоричен е управителят на Международния институт за здравеопазване и здравно осигуряване.


Коментари