Публикация

Западната диета е заплаха за сърцето

Замяната на пържени и солени храни със салати и плодове може да намали риска от инфаркт с една трета.


Американското списание „Съркюлейшън Джърнал” съобщи за мащабно проучване на хранителните навици, в което са участвали 16 хиляди души от 52 държави. Най-разпространените хранителни модели са западният и ориенталският.
Западната диета включва много мазнини, сол и месо. Този начин на хранене увеличава с около 30% риска от инфаркт.
Ориенталската диета изобилства с тофу, соев сос и други подобни сосове. Тази диета не влияе на риска от инфаркт, но сосовете също са с високо съдържание на сол.
Хората, които се хранят по западния модел, са застрашени с 35% повече от инфаркт от тези, които избягват пържените храни и прекомерната употреба на сол и месо.
Всеизвестно е, че западната диета причинява сърдечно-съдови заболявания. Високото съдържание на сол повишава кръвното налягане, а мазнините запушват кръвоносните съдове.
Учените предполагат, че връзката между храната и сърдечните болести при западния тип хранене съществува и в другите региони на света.
Според експерти, няма значение в коя част на света живееш или какъв вид храна ядеш. Важно е да се намали приемът на сол, пържени и мазни храни и да се увеличи количеството на зеленчуците и плодовете.


Коментари