Публикация

Модерен център за образна диагностика ще бъде създаден във варненската УМБАЛ

Модерен център за образна диагностика ще бъде създаден във варненската УМБАЛ „Света Марина”. До края на месеца ще заработи нов рентгенов апарат...


Модерен център за образна диагностика ще бъде създаден във варненската УМБАЛ „Света Марина”. До края на месеца ще заработи нов рентгенов апарат, очаква се да бъдат доставени още два дигитални изцяло компютъризирани рентгена.

При този вид апаратура отпада мокрият процес за промиване на снимките и цялата информация ще бъде въведена в информационната система на болницата, поясниха от лечебното заведение.

В момента се ремонтира помещение, в което ще бъде монтиран уникален рентген “Сименс”. Капацитетът му е 64 среза в секунда и ще се използва основно за безкръвни изследвания на сърдечно-съдови заболявания, като се избягва ангиографията.

Икономическият ефект е голям, но по-важна е социалната значимост - ще се извършва масов скрининг на пациенти между 40 и 60 години. По този начин ще намалеят чувствително заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови заболявания в региона, категорични са специалистите.


Коментари