Публикация

Гроздето забавя растежа на тумори

Учени са открили защо червеното грозде има предпазни свойства за някои болести. Химическите вещества, които се съдържат в пресните плодове, блокират растежа на раковите клетки.


Специалисти твърдят, че точно определени вещества могат да влияят положително на някои болести.
Полифенолите са група вещества, които се срещат в гроздето, червените плодове и някои зеленчуци, известни с антиоксидантното си свойство.
Консумацията на богати на полифеноли плодове и зеленчуци намалява риска от хронични дегеративни заболявания.

Лабораторните тестове показват благотворното действие на полифенолите върху ракови клетки. Ефектът е, че растежът на рака се забавя.
Свойствата на полифенолите могат да подпомогнат намаляването на риска от рак чрез елиминиране на токсините в човешкото тяло.

Хормоните в човешкия организъм водят до увеличаване на токсичните елементи, които са предпоставка за развитието на болести като рака. Организмът ни произвежда ензими, които елиминират токсичния ефект на хормоните.
Диета с високо съдържание на полифеноли би могла да подпомогне функцията на ензимите.
Важно е да се отбележи, че здравословното действие на гроздето не означава, че трябва да се употребява повече вино. Полифенолите са по-ефикасни в концентрирания си вариант на пресните плодове и зеленчуци. Консумацията им трябва да започне в ранна възраст, за да има ефективни резултати.
Проучването ще бъде публикувано през ноември в Nutrition Research.

Коментари