Публикация

Патрик Льофебр: Властите да следят за спазването на правилата срещу пушенето

По данни на ЕВРОСТАТ, у нас пушачите са над 1 млн. и 900 хиляди...


Властите в България трябва да следят по-стриктно за спазването на правилата срещу пушенето, които на книга са добри, но не се прилагат строго на практика.

Това заяви Патрик Льофебр – директор на програмата „HELP-за живот без тютюн” за Европейския съюз, който пристигна в София, за да присъства при представянето на резултатите от програмата „HELP – за живот без тютюн” в България.

Всяка година в държавите от Европейския съюз 650 хил. души умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Това е основната причина преди 4 години Европейската комисия да финансира инициативата „HELP – за живот без тютюн”.

Кампанията си поставя 3 основни цели: предотвратяване на тютюнопушенето при младите хора, които още не са придобили вредния навик; отказване от цигарите при пушачите и защита на непушачите от т.н. „пасивно пушене”.

В България няма точна статистика колко хора умират от последствията от пушенето, заяви д-р Маша Гавраилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в Министерството на здравеопазването.
По думите й, фактите сочат, че този порок съвсем не е свързан само с ракови заболявания, каквито са масовите представи – сърдечно-съдовите, белодробните, ендокринните и много други заболявания иман пряка връзка и с пушенето.

Особено тежки са пораженията при младите хора, чийто организъм е в процес на формиране. Големи са рисковете и при бременните жени и младите майки, които обричат децата си на ниско тегло, алергии и други страдания, още преди да са ги родили.
През 2008 г. около 38 на сто от жените са пушачки. Вредният навик е най-широко разпространен във възрастта между 20 и 35 г., когато те създават поколение.

По данни на ЕВРОСТАТ, у нас пушачите са над 1 млн. и 900 хил., а в цяла Европа – над 100 млн. и 600 хил. Средният брой цигари, които се пушат на ден е 16.5 за България, като повече се пуши единствено в Малта и Гърция.

Според Стефана Янева, координатор за България на кампанията „HELP-за живот без тютюн”, една от основните задачи пред нашето общество е да намали „престижността” на пушенето в очите на децата и най-младите хора. Това е особено важно да България, тъй като в страната ни пушенето често започва във възрастта 10-15 години, когато младият човек търси различни начини да се утвърди в своя кръг и да изглежда „по-голям”.


Коментари