Публикация

Д-р Евгений Желев: Не очаквам фалити на болници

Министърът съобщи, че в момента се извършват проверки на икономическото състояние на болниците и на направените от тях разходи.
По думите му, ако се открият нарушения и финансови злоупотреби, е възможно да има уволнения на директори.


“Не очаквам фалити на болници в контекста на световната финансова криза”.
Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който присъства на освещаването на параклис в двора на пловдивския Медицински университет и на откриването на обновените учебни бази по анатомия, физиология и департамента по чужди езици.

Министърът съобщи, че в момента се извършват проверки на икономическото състояние на болниците и на направените от тях разходи и ако се открият нарушения и финансови злоупотреби, е възможно да има уволнения на директори.

Д-р Евгений Желев каза още, че бюджетът за здравеопазване през 2009 г. ще бъде с около 400 милиона лева повече, което ще осигури нормалното функциониране на системата. Той припомни, че добра предпоставка за това е и увеличението с 10 процента на цените на клиничните пътеки от 1 октомври.

Д-р Желев подчерта, че подписването на националния рамков договор зависи от това дали ще се свика събор за избор на ново ръководство на Българския лекарски съюз, което да го подпише.

Министърът очаква следващия месец да бъде готов и законопроектът за демонополизация на НЗОК, който е съгласуван с предложенията и проекта на депутатите Антония Първанова и Йордан Цонев.

По-рано днес здравният министър откри 14-то издание на изложбата „Медикус. Денто. Галения”, в което участват 119 фирми от 19 държави.



Коментари