Публикация

Италиански хирурзи оперираха успешно 8-месечно бебе с тежка аномалия

Италианските хирурзи проф. Джанбатиста Париджи и проф. Паоло Додеро извършиха успешна операция на 8-месечно момиченце, родено без анус, вагина и без оформен изход на пикочните пътища...


Италианските хирурзи проф. Джанбатиста Париджи и проф. Паоло Додеро извършиха успешна операция на 8-месечно момиченце с тежка малформация на тазовото дъно. Детето е родено без анус, вагина и без оформен изход на пикочните пътища.

Италианските специалисти извършиха операцията в детската клиника на МБАЛСМ “Пирогов” по покана на проф. Огнян Бранков, ръководител на Секцията по детска хирургия.

„Патологията на детето, което оперирахме, се нарича „клоака”. При нея има само един отвор, вместо три отделни за уретрата, вагината и ректума. Ние „конструирахме” по отделно вагината, ануса и изхода на пикочните пътища. Детето е родено с един орган, сега има три.” – заяви пред health.bg проф. Додеро, минути след излизането си от операционната.

Според лекарския екип, прогнозата за здравето на момиченцето е благоприятна.

„Детето ще има нормален живот по отношение на отделителните функции и сексуалната функция. Това не се отнася за репродуктивната функция, тъй като става дума за много тежка малформация.” – поясни проф. Додеро.

„Характерът на патологията не позволява наличието на репродуктивна функция. Момиченцето е родено без матка и яйчници. Когато порасне, тя няма да може да има деца, но всичко друго ще бъде нормално, ще води нормален сексуален живот.” – допълни проф. Париджи.

Екипът на проф. Бранков, който след раждането на момиченцето е извел дебелото черво през корема, допълнително ще затвори направения по хирургичен път отвор в коремната стена.

„В такива случаи на първия етап се извежда дебелото черво, за да може да се отделят изпражненията и на втория етап се правят специални пластики, които ние не владеем. Затова поканих проф. Додеро и проф. Париджи. През миналата година имахме подобен случай, тогава с председателя на Фонда за лечение на деца д-р Николай Добрев решихме да се обърнем към италианските специалисти.
Това е по-добрият вариант, отколкото децата да пътуват в чужбина.” – коментира проф. Бранков.

У нас всяка година се раждат между 10 и 15 деца с малформации на дебелото черво и ануса.

Статистиката показва, че случаите на „клоака” са не повече от 1-2 на десет години.
„Това е най-тежката малформация на тазовото дъно. Операциите са много сложни, по света те се правят в специални центрове.” – поясни проф. Бранков.

Практиката да се канят изявени хирурзи от чужбина, която беше въведена в „Пирогов” през последните две години, не само прави подобни операции по-достъпни за българските деца, но и дава възможност за обучение на наши и чужди специалисти чрез видеоконферентна връзка.

През миналата година, когато проф. Додеро и проф. Париджи оперираха успешно две деца с вродени аномалии, конферентната връзка даде възможност на 22-ма хирурзи от балканските страни да наблюдават интервенцията.


Коментари