CredoWeb
CredoWeb
Компания

95 нови случая на туберкулоза във Варна от началото на годината

Тенденцията е пациентите да се диагностицират твърде късно, което затруднява лечението и е предпоставка за разпространението на заболяването...

От началото на годината във Варна са регистрирани 95 нови случая на туберкулоза, като 15 от тях са деца, съобщиха от Областния диспансер за пневмофтизиатрични заболявания.

През миналата година за същия период новозаболелите са били 85. Консултация и помощ във диспансера са потърсили 12 хиляди души, което е с 6 хиляди по-малко в сравнение с 2007 г.

Специалистите отчитат, че през тази година тенденцията е пациентите да се диагностицират твърде късно, което затруднява лечението и е предпоставка за разпространението на заболяването. Болните търсят помощ, на етап, когато състоянието им е изключително тежко, а в дробовете им има поне 2-3 каверни.

Туберкулозата се предава по въздушно-капков път от човек на човек при пряк, продължителен контакт с болен. Най-застрашени са хората с отслабена имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното хранене, преумората, стресът, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол.


Реклама

Мнения