Публикация

Д-р Св. Ханджиев: И пържените храни могат да бъдат полезни

Съвременните технологии на приготвянето на храните дават възможност дори пържените ястия да бъдат полезни.
Важно е при пържене мазнината да не се загрява над 180 градуса, за да не протичат химични реакции, при които се образуват вредни вещества...


Съвременните технологии на приготвянето на храните дават възможност дори пържените ястия да бъдат полезни.
Това заяви доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес”.

„Диетичните храни трябва да бъдат вкусни, защото ако предложим на хората нещо диетично и невкусно, те ще си намерят друго - вкусно и недиетично” – поясни доц. Ханджиев.

Важно е при пържене мазнината да не се загрява над 180 градуса, за да не протичат химични реакции, при които се образуват вредни вещества. На пазара вече има ново поколение уреди за пържене, даващи възможност за обработка на хранителни продукти с малко количество мазнина.

„Възможно е в 14 грама олио да се изпържи килограм картофи и те да бъдат толкова вкусни, колкото ако ги приготвим по традиционния начин.” – коментира пред health.bg националният координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес”.

По думите му, не е нужно да откажем децата от чипса, а да го приготвим по здравословен начин. Той напомни, че във възрастовата група 13 - 17 години 5% от децата са със затлъстяване, а 22 на сто – с наднормено тегло.

Според специалистите, борбата на децата със затлъстяването трябва да започне още в периода на вътреутробното развитие. По време на бременността майките не бива да наддават повече от 12 килограма, тъй като това повишава риска детето им да получи диабет, инфаркт или атеросклероза в по-късна възраст. Други критични периоди са възрастта между 5 и 7 години и пубертетът.

При намаляване на мазнините в храната не само се редуцират излишните килограми, но се подобряват и всички параметри на метаболизма, с което значително се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания – подчерта доц. Светослав Ханджиев.

През последните 50 години консумацията на мазнини се е увеличила 7 пъти, което според диетолозите има пряка връзка с повишената смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Освен избягването на големите количества мазнини, при обработката на храните те не бива да се препържват. За хората хронични стомашни заболявания са препоръчителни ястията, приготвени на пара.


Коментари