Публикация

Световният ден срещу затлъстяването – апел за здравословно хранене и усмивки

Според диетолозите, специално внимание трябва да се отдели на превенцията на затлъстяването при децата, тъй като то води до увеличаване на смъртността в по-късна възраст с 50 до 80 процента.


Да се намали количеството на мазнините и захарта в храната и да се популяризират здравословните начини за нейното приготвяне апелират диетолозите по повод Международния ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес.

Те обаче призовават да не се пристъпва лекомислено към всяка „модерна” диета, тъй като небалансираният хранителен режим може да задълбочи проблема със затлъстяването, вместо да го реши.

„Когато предприемат диета, хората трябва да се обръщат към специалист, а не да си избират диета от интернет. Познатият йо-йо ефект се получава, защото връщането към обичайния хранителен режим след диетата се възприема от организма като сигнал, че е настъпил моментът да навакса.” – коментира доц. Светослав Ханджиев, национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес”.

Той подчерта, че през последните 50 години консумацията на мазнини се е увеличила 7 пъти , а на захар – 5 пъти.

Учените посочват като основни фактори, причиняващи затлъстяването, генетичното предразположение, неправилното хранене, обездвижването и стреса.

„Все по-малко са усмихнатите хора. Това също е фактор, свързан с наднорменото тегло и затлъстяването” – поясни доц. Ханджиев.

Според диетолозите, специално внимание трябва да се отдели на превенцията на затлъстяването при децата, тъй като то води до увеличаване на смъртността в по-късна възраст с 50 до 80 процента.
Това се дължи на по-голямото предразположение към диабет, високо кръвно налягане и повишен холестерол при хората, натрупали наднормени килограми в детска възраст.

Специалистите апелират също всекидневно да се отделят поне 30-40 минути за физическа активност – спорт или просто ходене пеша.


Коментари