Публикация

Лечение на кожни заболявания с фототерапия се въвежда във ВМА-Варна

Част от заболяванията, лекувани с фототерапия, се заплащат от здравната каса, но само ако пациентът е приет в стационара на болницата...


В отделението по кожни и венерически заболявания към Военноморската болница във Варна се прилага лечение с ултравиолетови лъчи.

През миналата седмица в отделението беше монтиран апарат за фототерапия, а до края на настоящата ще бъдат получени таблетки, които повишават чувствителността на организма към ултравиорлетовите лъчи, така че да се засили ефектът от терапията върху пациентите.

Фототерапията дава възможност за постигане на по-добри резултати при лечението на псориазис, парапсориазис, атопичен дерматит, екземи, витилиго, лихен планус, микозис фунгоидес, пруритус, мастоцитози и др.

Процедурите се провеждат в кабина с въртяща се основа и вградени лампи, излъчващи ултравиолетови лъчи с различен спектър. Продължителността на облъчването и дозата на лъчите при всяка процедура се контролират стриктно от лекар.

Част от заболяванията, лекувани с фототерапия, се заплащат от здравната каса, но само ако пациентът е приет в стационара на болницата.

За останалите пациенти цените варират от 11 до 23 лева за процедура, като един терапевтичен цикъл се състои от 20-25 процедури.

Към момента ВМА-Варна е единственото лечебно заведение в Североизточна България, което разполага с подобна апаратура.


Коментари