Публикация

Д-р А. Радева: Ракът на маточната шийка се лекува с криохирургия

30% от направените до момента тестове за човешки папилома вирус в специализираната лаборатория към варненската АГ болница са с положителен резултат.


Около 30 процента от направените до момента тестове за човешки папилома вирус в специализираната лаборатория към варненската АГ болница са с положителен резултат.
Това съобщи д-р Антонина Радева, завеждаща лабораторията.

„Стряскащите тенденции обаче вместо да плашат, трябва да мотивират момичетата да се изследват ежегодно, защото само така могат да предотвратят рака на маточната шийка.“ - коментира д-р Радева.

Специализираната лаборатория за изследване на човешкия папилома вирус заработи в началото на октомври.
Срещу 95 лева всички жени от 20 до 59 години могат да си направят HPV-тест и цитонамазка. Резултатите от двете изследвания стават ясни в рамките на седмица.

Заразените жени вече се лекуват чрез криохирургия (замразяване); която е еднодневна, безкръвна и безболезнена.
С помощта на апарат в цевиркалния канал на маточната шийка, където се развива вирусът, се вкарва газ под налягане, с температура минус 78,5 градуса. Така се отстранява част от заразения повърхностен слой. В следващите 30 дни замразените частици – криокристали, разрушават враждебните клетки и организмът се самоочиства.

Циркулиращият в кръвта вирус се унищожава чрез имуностимуланти под формата на лекарства, които се приемат орално. След 3 месеца жената е напълно излекувана.

Тестът за HPV се повтаря след година и половина, а състоянието на пациентката се контролира чрез прегледи и изследвания на цитонамазки.

Специалистите предупреждават, че човешкият организъм не може да създаде антитела, които да го предпазят от повторно заразяване.

„Лечението чрез криохирургия на предрак струва 160 лева, което е нищожна сума в сравнение с цените в Европа - до 3 000 евро за манипулация. Затова не е чудно, че здравният туризъм не се реализира само по отношение на стоматологията и СПА терапията, но и във връзка с гинекологията.” - коментира д-р Антонина Радева.


Коментари