Публикация

Д-р Цв. Ценков: Процентът за здравеопазване в БВП намалява, изоставаме от ЕС

НЗОК настоява за по-строг контрол върху качеството на медицинската услуга за пациентите...


Средствата за българското здравеопазване като абсолютни суми нарастват през последните 10 години, но процентът от брутния продукт намалява и България значително изостава от странете в ЕС.

Това заяви в предаването „Говорим за здраве” на „Хелт медия” по телевизия „Европа” д-р Цветан Ценков, член на Управителния съвет на НЗОК.

„През тази година у нас се отделят около 4.17 процента от брутния вътрешен продукт. А в държавите от ЕС този процент е между 6 и 10 на сто. При нас парите нарастват като абсолютна стойност, защото расте и брутният вътрешен продукт.
Но ние не увеличаваме процента за здраве от тази обща сума, той дори намалява. Съдете сами – през 2003 г. са били отделени 4.9% от БВП за здравеопазване.” – коментира д-р Ценков.

Той изрази надежда, че мнозинството в парламента ще гласува поисканото от НЗОК увеличение на бюджета й с 500 млн.лв. и няма да разчита недостигът на средства да бъде компенсиран от увеличението на здравната вноска.

„Не забравяйте, че за хората, които най-много използват медицински услуги – децата и пенсионерите, вноската не е 8 процента, а е 3 на сто.” – аргументира се д-р Ценков.

Той допълни, че касата настоява за по-строг контрол върху качеството на медицинската услуга за пациентите.

„Здравното министерство трябва да наложи стандартите, които да гарантират, че който и лекар да бъде избран от пациента, в която и болница той да постъпи, ще му бъдат осигурени висококачествена диагностика и лечение. Много е важно да имаме превантивен контрол, осъществяван и с помощта на високите технологии – информационната ни система.” – поясни д-р Ценков.

Позицията на НЗОК е, че трябва да се прекрати практиката един лекар да работи на няколко места, тъй като това води до по-лошо качество на медицинското обслужване.

Коментари