Публикация

А.Константинов: Общината не може да печели от болниците

Новият заместник-кмет по здравеопазването в Пловдив Александър Константинов заяви, че общината не може да печели от болниците и диспансерите, които са нейна собственост.
Целта на общинските заведения е да лекуват хората и да правят това във все по-добри условия, като реинвестират печалбата си.


Новият заместник-кмет по здравеопазването в Пловдив Александър Константинов заяви, че общината не може да печели от болниците и диспансерите, които са нейна собственост.

„Целта на общинските заведения е да лекуват хората и да правят това във все по-добри условия, като реинвестират печалбата си.” - поясни Константинов.

Като пример той даде Болницата за белодробни болести, която е спасена от фалит, след като общината изплати задълженията към доставчици на лекарства за над половин милион лева.

„В тази стратегическа болница само половината от лекуващите се пациенти са пловдивчани. Другите общини обаче не поемат дори част от разходите на своите болни, позовавайки се на липса на нормативни документи за това.” - посочи Константинов.

Според него, държавата сега не иска да поеме нито една общинска болница, докато преди 10 години тогавашната местна власт е пропуснала възможността да реши проблема кардинално, като е отказала някои общински лечебници да станат държавни.

„Ако това беше станало, сега проблем с белодробната болница и онкодиспансера, които също обслужва цяла Южна България, нямаше да съществува.” - категоричен е Константинов.

По думите му, лечебни заведения няма да бъдат приватизирани поне до изборите през 2009 г. Пример за това са действията по приватизирането на бившите поликлиники, в които вече само общинска е сградата, докато дейностите на практика отдавна са „раздържавени”.

Новият заместник-кмет се обяви и против идеята в Пловдив по подобие на София да се създаде медицински холдинг, който да обедини здравните заведения.

„Като събереш болен със здрав, не стават двама здрави, а по-скоро обратното.” - допълни Александър Константинов.


Коментари