Публикация

Водещи пулмолози призоваха за промяна във финансирането на здравните дейности

Вторият конгрес на Българскто дружество по белодробни болести се открива тази вечер...


Здравният модел в България е неефективен и е наложително да се извърши промяна в начина на плащане на здравните дейности. Затова в кратки срокове трябва да се демонополизира НЗОК и да се премине към плащане за извършена дейност при строг контрол и оценка на качеството й.

Около това становище се обединиха водещи български специалисти по белодробни болести, които пристигнаха в Пловдив за Втория конгрес на Българскто дружество по белодробни болести.
Във форума, които се открива тази вечер, участват учени от Европа, САЩ и Азия.

„В момента не може да се даде точна статистика каква е заболеваемостта от белодробни болести и причина за това е точно хаосът в здравеопазването.” – заяви председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Димитър Попов.

Той посочи като пример с недофинансираните пътеки за лечение на пневмонии и ХООБ, както и малкото средства за лечение на хронично болните с дихателна недостатъчност и астма.

Доц. Попов призова да се подготви дългосрочен план за решаване на проблемите. Според него е наложително 60 на сто от финансирането да се насочва към доболничната помощ, за да може лечението да започва навреме и да не се стига до тежки усложнения, изискващи много повече средства.

„Държавата трябва да поеме ангажимента си и да отпусне пари за научна дейност в областта на пулмулогията, за да може да се прилагат на практика най-новите методи за лечение на белодробни болести, както е по света.” – подчерта доц. Попов.


Коментари