Публикация

Личните лекари са в стачна готовност заради бюджета за 2009 г.

С предложения от правителството бюджет за здравеопазване се краде от здравето на българите, подготвя се държавно-политически монопол върху здравните услуги...


С предложения от правителството бюджет за здравеопазване се краде от здравето на българите, подготвя се държавно-политически монопол върху здравните услуги.
Това заяви днес председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров.

На 22 ноември Управителният съвет на сдружението ще вземе решение дали личните лекари ще предприемат протестни действия.

„През последните 8 години касата работи с резерв от 370 милиона лева, сега Министерството на финансите добавя към тях още 400 милиона, вместо тези средства да се изразходват за здравето на българите.” – коментира д-р Киров.

По думите му, увеличаването на резерва не може да бъде оправдано с мерките срещу глобалната икономическа криза, тъй като не става дума за бюджетни средства.

„Това е нещо съвсем отделно, става дума за парите от здравните осигуровки, които се увеличават с два процента.” – поясни д-р Киров.

Според Сдружението на общопрактикуващите лекари в България, увеличаването на резерва на касата всъщност е стъпка към създаване на държавно-политически монопол върху здравните услуги – в бъдеще с тези средства ще се покриват загубите, ако някой от частните здравни фондове фалира.

От сдружението са категорични, че при подобен модел не може да става дума за демонополизация, тъй като към фондовете ще се подхожда като към клонове на една и съща фирма.

Професионалната организация настоява за среща с ръководството на Министерството на финансите, на която да бъде обсъден бюджетът за здравеопазването.
Личните лекари подкрепят проектобюджета, подготвен от НЗОК – според тях той не е оптималният, но е далеч по-прагматичен от този на правителството.

Healht.bg припомня, НЗОК поиска бюджетните средства за 2009 г. да бъдат увеличени с 500 млн. лева в сравнение с 2008 г., но в проектобюджета на Министерския съвет е предвидено увеличение от 350 млн. лв.

Според д-р Киров, от макроикономическа гледна точка разликата от 150 млн. лева не е голяма сума, но е съществена за здравеопазването.

„В първичната помощ разликата между предложения бюджет от НЗОК и правителството е 45 милиона. Сумата е незначителна, но е от голямо значение за първичната помощ.” – поясни д-р Киров.

От сдружението настояват също Министерството на здравеопазването да приеме промени в нормативната база, във връзка с мерки за оптимизиране на работата на личните лекари, по които е постигнато съгласие. След тях са унифицирането на профилактичния преглед за всички граждани над 18 години и въвеждането на тримесечно изписване на лекарствата за хронично болните.

Лекарската организация дава срок на министъра на финансите Пламен Орешарски да обясни защо са намалени средствата за доболничната помощ.

„Ако се стигне до протестни действия, това няма да е, за да плашим някого, това ще е нашата оценка за работата на институциите.” – каза в заключение д-р Киров.


Коментари