Публикация

Българо-австрийски екип спаси зрението на пациенти с разкъсване на ретината

Двама пациенти с разкъсване на макулата (централната част на ретината) бяха оперирани с микрохирургични методи...


Българо-австрийски екип от офталмолози демонстрира сложни микрохирургични операции при пациенти с поражения на ретината в очната клиника на УМБАЛ"Свети Георги" в Пловдив.
Работата на офталмолозите беше наблюдавана от 150 български лекари чрез видеовръзка.

Двама пациенти с разкъсване на макулата (централната част на ретината) бяха оперирани на 2 ноември от международния лекарски екип, оглавяван от доц. Нели Сивкова, която завежда клиниката.

"Заболяването "дупка в макулата" е сериозно, то води до загуба на централното зрение и без лекарска намеса се стига до ослепяване.” – коментира доц. Сивкова.

При първата микрохирургична операция – на 64-годишен пловдивчанин, първоначално с ултразвук е било отстранено перде, след което през три отделни отвора е достигната чистата склера (бялата част на окото). След това отново чрез безшевна техника е почистено стъкловидното тяло на окото, за да се достигне до макулата.

"С помощта на микрохирургически инструменти много внимателно колегите премахнаха фината мембрана, която всъщност е причина ретината да се къса.” – уточни доц. Сивкова.

В случая пробивът на макулата, който е бил с размери 400 микрона, е предизвикан от възрастови изменения.

При другия опериран – мъж на 30 години, проблемът се е появил след прекаран възпалителен процес, при който са засегнати двете очи.
Разкъсването на макулата на двете очи при него постепенно би довело до отлепване на ретината и до ослепяване, подчерта доц. Сивкова.

Оперираните ще се възстановяват в продължение на няколко месеца. Според лекарския екип, прогнозата за зрението на двамата пациенти е благоприятна.


Коментари