Публикация

Доц.Ханджиев: Олиото от грозде е най-полезно, но не отписвайте слънчогледовото

Растителните мазнини съдържат много полезни ненаситени мастни киселини, които предпазват от атеросклероза. Затова не бива хората да се отказват от тях...


Растителните мазнини съдържат много полезни ненаситени мастни киселини, които предпазват от атеросклероза. Затова не бива хората да се отказват от тях в стремежа си да се хранят диетично.

Това заяви пред health.bg доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес”.

„На първо място бих поставил олиото от гроздово семе, което съдържа и антиоксидантни вещества. Царевичното масло също е много полезно, богато е на ненаситени мастни киселини, както и зехтинът. Препоръчва се и ореховото масло.” – допълни доц. Ханджиев.

Той подчерта, че растителните мазнини не водят до повишен холестерол в организма.

„Поначало растителните мазнини не съдържат холестерол. Холестерол съдържа само маслото, произведено от семките на доматите. То не бива да се консумира от хора с повишен холестерол.” – поясни диетологът.

Според него, въпреки разнообразието от растителни масла в магазините, хората не бива да се отказват от традиционното слънчогледово олио.

„Не трябва да анатемосаме слънчогледовото масло. Ако е произведено с добра технология, то е много полезно. Но много често при производството се влошават някои негови качества. Напоследък много се говори за рапичното олио – то има по-ниски хранителни качества от слънчогледовото.” – коментира диетологът.

Прекомерната консумация на мазнини обаче, дори когато са растителни, е вредна за организма, предупреди доц. Ханджиев.
Трябва да се избягва и консумацията на храна, приготвена с мазнина, която е използвана повторно или многократно, той като в нея се съдържат токсични вещества.


Коментари