Публикация

Децата възприемат хранителните навици в семейството

Децата копират какво ядат родителите им още от най-ранна възраст. Така може да придобият лоши навици и да се хранят нездравословно.


Родителите, които искат децата им да се хранят здравословно, трябва да погледнат своето меню, защото малките имитират хранителните навици на родителите си.

Децата купуват храни, които са видели в списъка за пазаруване на майките си и дори най-малките не посягат към сладките неща в магазина, ако не са ги видели в пазарската количка преди това.

Децата в предучилищна възраст вече са с изградени хранителни навици. Необходимо е от най-ранна възраст да им се покаже кое е полезно и кое не, се твърди в изследването, публикувано в Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Учените сравняват магазините с класни стаи, в които родителите да учат децата да предпочетат плод или зеленчук пред снакс и сладкиш.

Направен е експеримент с 120 деца от 2 до 6 години, които трябвало да си изберат, каквото пожелаят от 133 здравословни и по-малко здравословни храни. Родителите им попълнили въпросник с нещата, които обикновено купуват.

По-голямата част от децата взели поравно и от двете групи храни, а само 35 деца си избрали повече здравословни продукти. Резултатите показали, че децата са копирали стоките, които родителите им купуват редовно.


Коментари