Публикация

Учени: Женските ръце имат повече бактерии от мъжките

По ръцете на жените има повече видове бактерии, отколкото по тези на мъжете, показва американско изследване, цитирано от агенция Асошиейтед прес...


По ръцете на жените има повече видове бактерии, отколкото по тези на мъжете, показва американско изследване, цитирано от агенция Асошиейтед прес.

Предполага се, че по-голямото разнообразие от бактерии върху женските длани се дължи на по-ниската киселинност на кожата при жените.
Други възможни причини са разликата в потната и мастната секреция при двата пола, честата употреба на овлажняващи козметични продукти и хормоналният баланс при жените.

С помощта на уреди са регистрирани 4742 вида бактерии върху 102 длани, като само 5 от тях се срещат върху всички ръце, е установено при изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Средният брой на бактериите върху човешката длан е 150, като само 17% са от тях са регистрирани върху лявата и дясната ръка на един човек.
Разликите между доминиращата и другата ръка се определят от повърхностите, които те докосват, смятат специалистите.

Учените отбелязват значението на редовното миене на ръцете, но напомнят, че то не елиминира бактериите. За това има две обяснения – или бактериалните колонии се прегрупират след измиване, или водата не ги отмива напълно от повърхността на кожата.

Изследователите обаче подчертават, че това не означава хората да не мият ръцете си. Установено е, че повечето бактерии са безвредни, много малка част от тях са патогенни.

Коментари