Публикация

От НЗОК се надяват парламентът да коригира бюджета за здраве

НЗОК се надява, при обсъждането на бюджета й в парламента, народните представители да променят заложените от правителството финансови параметри...


НЗОК се надява, при обсъждането на бюджета й в парламента, народните представители да променят заложените от правителството финансови параметри.
Това съобщиха за health.bg от Националната здравноосигурителна каса.

Проектът на правителството предвижда средствата за здравни услуги през 2009 г. да са с 355 млн. лева повече, отколкото през 2008 г., докато в проектобюджета на касата беше заложено увеличение от 500 милиона.

Според експертите на НЗОК, предвиденото от кабинета увеличение е недостатъчно за повишаване на цените на медицинските услуги и за финансиране на допълнителни дейности.

По предложение на Министерството на финансите 400 млн. лева от бюджета на касата допълнително ще бъдат блокирани като резерв на НЗОК в БНБ, който може да бъде освобождаван само с решение на Народното събрание. С това общият резерв в БНБ ще нарасне на 770 млн. лв.

По закон, 10 на сто от бюджета на касата трябва да бъдат заделени като оперативен резерв, като за 2009 година този дял е около 240 млн. лева.


Коментари