Публикация

Доц. Светослав Ханджиев: Неправилно етикираните храни може да са опасни

Министерството на здравеопазването и неговите органи нямат реални механизми за контрол върху етикирането на храните...


Министерството на здравеопазването и неговите органи нямат реални механизми за контрол върху етикирането на храните, затова е необходимо да се помисли за промени в нормативната уредба, които да осигурят такъв контрол.

Това заяви пред health.bg доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес”.

Той подчерта, че липсата на точна информация за съдържанието на хранителните продукти може да предизвика опасни прецеденти.

„Моя пациентка с непоносимост към прясното мляко изпадна в състояние много близко до алергичен шок, след консумация на кренвирши, в които е имало мляко на прах. Тя не е можела да знае, че съдържат мляко, защото никъде не е било обозначено.” – коментира доц. Ханджиев.

Той подчерта, че информацията върху етикета трябва да е достатъчно детайлна, за да позволява на потребителните да се ориентират при спазване на определен хранителен режим.

„Освен обозначението коя еднолична или друга фирма е произвела даден продукт, трябва да се посочи съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в 100 грама. Освен това е хубаво да се знае дали една храна е с висок или с нисък гликемичен индекс.” – поясни доц. Ханджиев.


Коментари