Публикация

МБАЛ-Пловдив: Всяка десета жена е с остеопороза

При извършените профилактични прегледи и измервания на костната плътност в МБАЛ „Пловдив” е установено, че всяка десета жена има остеопороза...


При извършените профилактични прегледи и измервания на костната плътност в МБАЛ „Пловдив” е установено, че всяка десета жена има остеопороза.

Това съобщи д-р Иван Горанов, началник на ревматологичното отделение в болницата.

Консултациите и прегледите бяха проведени в края на месец октомври от специалисти в лечебното заведение.

„На всички, на които е открито заболяването, ще бъдат проведени допълнителни изследвания, за да се уточни степента на увреждане на костите и каква е причината, след което ще се препоръча лечение.” – поясни началникът на ревматологичното отделение в пловдивската МБАЛ.

По думите му, най-често проблемите са в резултат на напредналата възраст или на смущения в ендокринната система.

„Лечението може да бъде с лекарства, но също така трябва да бъде придружено с лечебна физкултура. При по-тежките случаи, в които има спуквания на прешлени или други фрактури, пациентите ще лежат в ортопедичните отделения.” – допълни д-р Горанов.

Той коментира, че целта на прилаганата терапия е да стабилизира състоянието на болните. Провежда се и разяснителната кампания, при която се обяснява на жените как да избягват травмите и как да вземат превантивни мерки, за да се избегне остеопорозата


Коментари