Публикация

Проф.Цанева: Кърмата пази бебето от наследствени болести

Фамилно обременените бебета трябва да се кърмят най-малко четири месеца, а оптималният вариант е поне шест. По този начин детето се предпазва от диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания...


Фамилно обременените бебета трябва да се кърмят най-малко четири месеца, а оптималният вариант е поне шест. По този начин детето се предпазва от диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Това заяви проф. Валентина Цанева, ендокринолог във варненската УМБАЛ „Света Марина”, по време на националния семинар „Съвременни аспекти на кърменето“, който се провежда в морския град от днес до 9 ноември.

По думите на проф. Цанева, втората група бебета, които задължително трябва да се хранят само с майчино мляко, са родените с по-ниско или по-високо от нормите тегло, тъй като са застрашени от затлъстяване.

„Освен това, изследвания показват, че ранното въвеждане на адаптирани млека в хранителния режим на децата води до отключване на диабет тип 1.” - коментира още проф. Валентина Цанева.

Форумът е насочен както към специалистите – лекари, медицински сестри и акушерки, така и към бременните и кърмещите жени. Целта е популяризирането на майчиното мляко като най-добрата храна и лекарство за бебето.

Специалистите изразиха загриженост от това, че у нас кърменето не среща подкрепа във всяка АГ болница. Често жените, които взимат решение как да хранят новороденото, получават противоречиви съвети, които ги объркват, а самите акушер-гинеколози и сестри не отделят достатъчно време, за да обяснят процеса на родилките.
През 9-те години от началото на инициативата „Болницата – приятел на бебето“ в нея са се включили едва 8 български лечебни заведения, като повечето са в по-малки градове, където раждаемостта е по-ниска, но обслужването на по-високо ниво.


Коментари