Публикация

Проф. Х. Хедерлайн: Доказахме лечебния ефект на бръшляна на клетъчно ниво

Екстрактът от бръшлян облекчава състоянието при болни от бронхиална астма и позволява да се намали дозировката на класическите противоастматични средства...


Екстрактът от бръшлян облекчава състоянието при болни от бронхиална астма и позволява да се намали дозировката на класическите противоастматични средства.

Това показват изследвания на проф. Ханс Хаберлайн, молекулярен биолог от университета в Бон. Германският учен е у нас, за да представи проучванията си пред български специалисти.

Той и екипът му са проследили действието на бръшляновия екстракт на клетъчно ниво.
„Екстрактът намалява нивото на калция в мускулните клетки, което има отпускащ ефект, облекчава спазъма на бронхите. По отношение на белодробните епителни клетки той повишава нивата на сърфактант (вещество, което е жизнено важно за функционирането на белите дробове) и втечнява бронхиалния секрет.” – коментира проф. Хаберлайн пред журналисти.

Изследванията на проф. Хаберлайн развенчават представата, че пациенти с дихателни алергии не трябва да се лекуват с фитотерапия.

„В алергологията има принцип – не давай билки на алергично болни, още повече при астматици. Това не важи за екстрактите от бръшлян.” – коментира доц. Мирослава Бошева, завеждаща Катедрата по детски болести в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги”.

Бръшляновият екстракт има благоприятен ефект като съпътстващо лечение на астма при деца и възрастни, като особено успешна е терапията в детската възраст.

„Тук не става дума за химия, а за естествено средство, практически няма странични ефекти.” – подчерта доц. Евгений Генев, председател на Българската педиатрична асоциация.

Проф. Хаберлайн прогнозира възраждане на фитотерапията през следващите години, тъй като съвременните методи на микробиологията позволяват на науката да докаже по безспорен начин действието на различни билки, чийто ефект е известен от векове на базата на емпирични данни.

Неговият екип провежда изследвания с екстракти от жълт кантарион и валериана, вероятно ще започнат и проучвания върху въздействието на хмела върху човешкия организъм.


Коментари