Публикация

Доц. Д. Иванова: Българските билки са по-ефикасни от вносните

Българските билки по Северното Черноморие имат по-силни лечебни и антиоксидантни свойства, отколкото придобилите популярност вносни треви...


Българските билки по Северното Черноморие имат по-силни лечебни и антиоксидантни свойства, отколкото придобилите популярност вносни треви от телевизионните реклами.

Това заяви доц. Диана Иванова, ръководител на лабораторията по нутригеномика във варненския Медицински университет.

По думите й, за пречистване на организма от токсините и подсилване на имунитета, е по-добре да се пие чай от жълт кантарион, камшик, маточина, листа от горска ягода или плодове от бъз, отколкото да се прибягва към вносния зелен чай или мате.

„Невероятните качества, които притежават българските билки, не са известни. Това е така не защото са преувеличени, а защото маркетингът ни е слаб.” – коментира доц. Иванова.

Зад твърденията й стоят резултати от изследвания на билките по Черноморието.

„Антиоксидантните свойства на билките се определят от количествата витамини С и Е, както и от съдържанието на полифеноли в растенията.“ - поясни доц. Иванова.

Тя допълни, че ефектът от лечебните треви е най-голям, ако те се приемат като чай или водно-алкохолен екстракт, както са практикували предците ни.


Коментари