Публикация

Жените пренебрегват риска от мозъчен удар

Модерните жени пренебрегват опасностите, които застрашават здравето им. Съвсем малки промени в начина на живот могат да намалят риска от мозъчен удар.


Проучвания показват, че жените са 2 пъти по-застрашени от смърт в следствие на мозъчен удар, отколкото мъжете, но повечето са неосведомени как да намалят риска, съобщи Би Би Си.

Данни на организация, която се занимава с мозъчните удари, показват, че 60% от жените не помнят показанията на последното измерване на кръвното налягане. Две-трети не знаят оптималните граници на кръвното налягане.

Контролирането на кръвното налягане е една от предпазните мерки, които всеки може да спазва. Друг начин да се предпазим е редовното взимане на предписаните лекарства за кръвно.

Лошият хранителен режим, алкохолът, тютюнопушенето и липсата на физически упражнения увеличават значително риска от мозъчен удар.

Например, умерените упражнения намаляват опасността с 27%, режимът на хранене (5 пъти на ден) намалява риска с една четвърт. Стресът също е решаващ фактор.



Коментари