Публикация

Пушачките са с много висок риск от аневризъм

Жените, които пушат, са 8 пъти по-застрашени от непушачките от фатално спукване на най-голямата артерия.
Новите открития за аневризма на...


Жените, които пушат, са 8 пъти по-застрашени от непушачките от фатално спукване на най-голямата артерия.
Новите открития за аневризма на абдоминалната аорта са резултат от изследвания на екип от университета в Минесота. Повечето проучвания на това състояние досега са били насочени към мъжете.

Оказва се, че дори жените, които са се отказали от пушенето, са 4 пъти по-застрашени от разкъсване на аортата от тези, които не са пушили никога.

В ново изследване, публикувано през октомври в “British Medical Journal”, се твърди, че хормоналната терапия намалява риска от аневризъм. Учените от Минесота обаче посочват, че все още е рано да се препоръчва хормоналната терапия за тази цел.

Аортата е главната артерия, която доставя кръвта от сърцето. Аневризмът представлява изтъняване или издуване на съда - процес, който може да се развива с години, без да дава някакви симптоми.

Според съдовите хирурзи, има много жени с аневризми, но повечето биват откривани случайно при преглед със скенер заради други здравословни проблеми. Лекарите препоръчват по-чести профилактични прегледи, особено за жените, които пушат, имат високо кръвно налягане или са фамилно обременени. Възрастта също е фактор.


Коментари